Heel veel mensen zijn bang voor de tandarts en toch gaan ze. Hoe dan ook, we kunnen er nooit echt een feest van maken. Maar wij helpen u wel beter te begrijpen wat we eigenlijk doen en waarom een gezond gebit belangrijk is. Hierover kunt u meer lezen op onze website: www.martinlevie.nl

Wij zijn gespecialiseerd in mensen die angst hebben voor een tandheelkundige behandeling. Wij hebben voor u een aantal goede tips:

Er zijn veel dingen veranderd

Naar de tandarts gaan is niet meer zoals het vroeger was. De tandheelkundige techniek is sterk verbeterd door allerlei ontwikkelingen en ontdekkingen. Eigenlijk kunnen we alle behandelingen die nodig zijn, pijnloos uitvoeren. Het is belangrijk dit goed te beseffen.

Bouw een relatie op

De tandarts gaat in uw mond een aantal behandelingen uitvoeren. Hij komt heel   dichtbij en er wordt ‘over u’ gepraat met de assistent(e). Dit is niet om u te pesten maar door goede communicatie in de behandelkamer wordt de behandeling goed   uitgevoerd. U kunt zelf niets zeggen maar u kunt wel met de tandarts van te voren goed overleggen hoe u tijdens de behandeling communiceert. Een hand opsteken bijvoorbeeld kan al een teken zijn om even te pauzeren met de behandeling. Samen een vertrouwensrelatie opbouwen ligt hieraan ten grondslag. Dit begint altijd met een goed gesprek waarbij de tandarts uitleg geeft maar u zelf ook goed kenbaar maakt waar u precies bang voor bent. Wanneer de tandarts dit weet, kan hij er rekening mee houden

Vraag om duidelijkheid

Vraag aan de tandarts wat er gaat gebeuren, welke stappen er gezet worden en welke behandelingen er daarna nog nodig zijn. Een spiegeltje om zelf mee te kijken kan soms erg handig zijn. En als u van te voren aangeeft dat u liever wat meer tijd nodig heeft tijdens de behandeling, overleg dit dan met uw tandarts. Hij plant dan wat meer tijd in.

Kies voor de verdoving

Bent u pang voor de pijn? Laat dan weten dat u beslist een verdoving wilt en vraag aan de tandarts of het zetten van de verdoving mogelijk pijn gaat en doen en waar precies. Hoe meer u weet hoe beter u voorbereid bent.

Ontspan

Een behandeling vergt veel energie. U bent gespannen en wacht met een gespitst oor af wat de tandarts aan het doen is en wat hij zegt. Dit levert een gespannen lichaam op. Ontspan u eens als u op de behandelstoel ligt. Doe eens ontspanningsoefeningen tijdens de behandeling zoals bijvoorbeeld    ademhalingsoefeningen. Een muziekje opzetten helpt overigens ook vaak erg goed. U zult merken dat uw aandacht weggaat van de behandeling.

Het is uw goed recht om op zoek te gaan naar een andere tandarts als u niet tevreden bent. Doe dat ook want u voelt zich misschien beter op uw gemak bij een andere tandarts.

Tips voor mensen die bang zijn en niet naar de tandarts gaan

Veel mensen (zo’n 800.000) gaan niet naar de tandarts omdat ze zo extreem bang zijn. De drempel is te hoog. En alhoewel ze weten dat het moet, wordt de angst alleen maar groter. Maar er komt een moment dat er echt iets moet gebeuren en dan?

Praat erover

Begin te praten met andere mensen. Met uw partner, uw vrienden of familie of   liever nog: vraag eens een oriënterend gesprek aan met uw tandarts. Het kan zijn    dat schaamte in de weg zit. Uw gebit ziet er slecht uit en uw zelfvertrouwen is   minimaal. Begin dan eens met het opschrijven van uw angst. Of schrijf een brief naar de tandarts. Wat u ook doet of hoe u het ook doet, het begint met het erover te praten. Dit zal u op de eerste plaats opluchten. Er is ook veel te lezen op internet hierover. Ook dit zal verlichting geven, immers, u bent niet de enige.

Ga naar de specialist

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die angst hebben voor de tandarts. Als u een tandarts heeft die dat niet is, en u heeft het gevoel dat u bij uw huidige tandarts niet voldoende geholpen wordt. Ga dan op zoek naar een tandarts die hierin gespecialiseerd is. U kunt daarvoor ook bij ons terecht.

Maak kennis met uw tandarts

De eerste afspraak met uw tandarts hoeft niet per se direct een behandeling te zijn. Maak eerst kennis met uw tandarts en vraag aan hem of haar of hij alleen maar wilt kijken en constateren wat er aan de hand is. U kunt dus rustig afspreken dat er niets gedaan wordt.

Stel vragen aan andere mensen

Iedereen heeft wel verhalen over zijn of haar tandarts. Vraag aan de mensen in uw omgeving wat hun ervaring is bij de tandarts en vraag ook door! Dus niet alleen of hij aardig is maar ook hoe de behandelingen gaan, op welke manier de tandarts communiceert en of hij of zij zijn afspraken nakomt. Stel dus vragen die voor u relevant zijn.

De huisarts kan ook

Angst is er in allerlei soorten en maten. Gezonde spanning is goed maar als de angst u gaat overheersen, is er misschien iets anders aan de hand. Dit geldt niet alleen voor angst voor de tandarts maar ook bij andere angsten. De huisarts kan u hierin ook begeleiden. Hij heeft voor u de mogelijkheden om u bijvoorbeeld te verwijzen of te helpen met medicatie. Informeer dus ook eens bij uw huisarts. Ook op internet is er veel te vinden en te lezen over angst.