De behandelingen zoals die nu uitgevoerd worden, zijn vrijwel allemaal pijnloos. De technieken zijn de afgelopen decennia enorm veranderd en dit geldt ook voor de pijnbestrijding. Wanneer de tandarts een behandeling uitvoert die pijnlijk kan zijn, vraagt hij of zij in de meeste gevallen of u een verdoving wenst. U kunt dit natuurlijk zelf ook van te voren goed met uw tandarts bespreken. Dit kan dus ook al in een kennismakingsgesprek waarin u uitlegt dat u angstig bent voor de behandelingen.

Verdoving

Een verdoving is een prik in uw mond met een spuit waarin de verdoving zit. Sommige zijn ook angstig voor deze prik. Bespreek dit met uw tandarts zodat hij weet wat er aan de hand is en u precies op de hoogte kan brengen wat hij aan het doen is. Vrijwel direct na deze prik voelt u de verdoving al opzetten. U heeft het idee dat alles dik wordt. Dit is de verdoving die u voelt en uw tandarts kan hierna aan de slag. Als u zeker wilt weten of alles goed gegaan is, vraag dan aan de tandarts of hij de verdoving wilt controleren door aan u te vragen of u een klein kneepje in bijvoorbeeld uw wang voelt.

Als de behandeling van start gaat en u voelt toch wat pijn, steek dan uw hand op. Dit kunt u ook van te voren duidelijk met uw tandarts bespreken. De tandarts stopt dan onmiddellijk met zijn behandeling en kan u nog wat meer verdoven.

Als u klaar bent met uw behandeling dan duurt het meestal nog een of twee uur voordat de verdoving is uitgewerkt. Het kan zijn dat u wat moeite heeft met eten of drinken. U kunt eventueel nog aan de tandarts vragen of hij de plek waar de verdoving gezet heeft wat verzacht met een zalfje.

Lachgas

Er zijn tandartsen die werken met lachgas. Dit lachgas zorgt dat u zich wat ontspannener voelt en daardoor verdwijnt het angstgevoel. Om dit toe te dienen gebruikt de tandarts een neuskapje. U moet dan even goed in- en uitademen. Belangrijk om te weten is dat u tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap dit middel niet kunt gebruiken. Informeer daarom goed bij uw tandarts. Ook mag u pas na een half uur weer deelnemen aan het verkeer. Als u liever heeft dat uw tandarts u behandelt met lachgas, informeer daar dan naar. U kunt u ook door laten verwijzen naar een tandarts die dit middel wel gebruikt.

Kalmerende medicijnen

Er bestaan ook kalmerende medicijnen. Dit wordt ook wel premedicatie   genoemd. Een veel gebruikt kalmerend medicijn is dormicum. U merkt minder van de behandeling maar ook achteraf herinnert u zich veel minder. Sommige mensen blijven gewoon angstig, welk middel er ook gebruikt wordt. Is de angst nog steeds extreem aanwezig dan bestaat er ook nog een behandeling onder narcose. U bent dan tijdens de behandeling volledig ‘weg’. U merkt dan helemaal niets van de behandeling. Dit kan gebeuren in een ziekenhuis maar er zijn tandartsen die een variant hiervan toepassen. Dit wordt overigens intraveneuze sedatie genoemd.